Tisková zpráva Prague Food Waste: Třetina školních obědů končí jako odpad

2. 7. 2024

Podle výzkumu, na kterém se podíleli odborníci a odbornice z Ústavu marketingu a obchodu PEF MENDELU, skončí téměř třetina uvařených pokrmů ve školních jídelnách jako odpad. Projekt Prague Food Waste, zaměřený na měření potravinového odpadu v různých institucích a domácnostech, odhalil, že 31 % hmotnosti uvařených pokrmů se nevyužije.

Co se v tiskové zprávě dočtete

  • Téměř třetina uvařených pokrmů ve školních jídelnách končí jako odpad.
  • Hlavní důvody plýtvání jsou nevyzvednutí obědů žáky, špatná chuť některých pokrmů, a že rodiče zapomínají obědy odhlašovat.
  • Ročně se ve školních jídelnách vyhodí jídlo v hodnotě 600 000 Kč na jednu školu s 500 žáky.

Výzkum Prague Food Waste ve školních jídelnách

Výzkum, který od konce roku 2023 a začátkem roku 2024 vedly organizace Zachraň jídlo, Mendelova univerzita v Brně a výzkumné organizace INESAN a GREEN Solution, zahrnoval měření v jídelnách, které vaří pro 400 až 600 žáků. Organizace INESAN zjistila, že z celkového odpadu (33,8 %) tvoří téměř polovinu (48 %) zbytky na talířích žáků. Nevydané pokrmy ve výdeji představují 43 % a zbytky z přípravy, jako jsou slupky a kosti, tvoří 9 %.

Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo jako důvody, proč jídlo zůstává nevyužité, uvádí, že někteří žáci si oběd nevyzvednou, rodiče často zapomínají oběd odhlásit nebo dětem nechutnají některé pokrmy, zejména polévky. Navíc děti často nejsou z domova zvyklé na některá jídla a málokdy si řeknou o menší porci.

Finanční dopady na školy i domácnosti

INESAN odhaduje, že ve škole s 500 žáky se ročně vyhodí jídlo v hodnotě 600 000 Kč. Cena surovin na oběd se pohybovala mezi 36 a 38 Kč, přičemž nejsou započítány náklady na práci a režii. V České republice funguje přibližně 9 000 školních jídelen, které ročně uvaří cca 383 milionů pokrmů. Denně se zde stravují téměř 2 miliony dětí.

Mendelova univerzita se v rámci projektu zaměřila na plýtvání v domácnostech v Praze. Výsledky naznačují, že spotřebitelé jsou ochotni měnit své chování směrem k udržitelnosti, například plánováním spotřeby potravin. Domácnosti však nejsou ochotné připlatit za udržitelné potraviny, výjimkou jsou ty s užitkovou zahradou. Co se týče snížení plýtvání, vidí spotřebitelé hlavní motivaci ve finanční úspoře a nárůstu cen potravin. Klíčové faktory ovlivňující jejich chování zahrnují výchovu v rodině, povahové rysy, životní styl a vzdělání.

Přečtěte si celou tiskovou zprávu
na webových stránkách

Další aktuality a PEF v médiích

Více aktualit

Všechny aktuality