Podle výzkumu, na kterém se podíleli odborníci a odbornice z Ústavu marketingu a obchodu PEF MENDELU, skončí téměř třetina uvařených pokrmů ve školních jídelnách jako odpad. Projekt Prague Food Waste, zaměřený na měření potravinového odpadu v různých institucích a domácnostech, odhalil, že 31 % hmotnosti uvařených pokrmů se nevyužije.
Co se v tiskové zprávě dočtete
- Téměř třetina uvařených pokrmů ve školních jídelnách končí jako odpad.
- Hlavní důvody plýtvání jsou nevyzvednutí obědů žáky, špatná chuť některých pokrmů, a že rodiče zapomínají obědy odhlašovat.
- Ročně se ve školních jídelnách vyhodí jídlo v hodnotě 600 000 Kč na jednu školu s 500 žáky.
Výzkum Prague Food Waste ve školních jídelnách
Výzkum, který od konce roku 2023 a začátkem roku 2024 vedly organizace Zachraň jídlo, Mendelova univerzita v Brně a výzkumné organizace INESAN a GREEN Solution, zahrnoval měření v jídelnách, které vaří pro 400 až 600 žáků. Organizace INESAN zjistila, že z celkového odpadu (33,8 %) tvoří téměř polovinu (48 %) zbytky na talířích žáků. Nevydané pokrmy ve výdeji představují 43 % a zbytky z přípravy, jako jsou slupky a kosti, tvoří 9 %.
Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo jako důvody, proč jídlo zůstává nevyužité, uvádí, že někteří žáci si oběd nevyzvednou, rodiče často zapomínají oběd odhlásit nebo dětem nechutnají některé pokrmy, zejména polévky. Navíc děti často nejsou z domova zvyklé na některá jídla a málokdy si řeknou o menší porci.
Finanční dopady na školy i domácnosti
INESAN odhaduje, že ve škole s 500 žáky se ročně vyhodí jídlo v hodnotě 600 000 Kč. Cena surovin na oběd se pohybovala mezi 36 a 38 Kč, přičemž nejsou započítány náklady na práci a režii. V České republice funguje přibližně 9 000 školních jídelen, které ročně uvaří cca 383 milionů pokrmů. Denně se zde stravují téměř 2 miliony dětí.
Mendelova univerzita se v rámci projektu zaměřila na plýtvání v domácnostech v Praze. Výsledky naznačují, že spotřebitelé jsou ochotni měnit své chování směrem k udržitelnosti, například plánováním spotřeby potravin. Domácnosti však nejsou ochotné připlatit za udržitelné potraviny, výjimkou jsou ty s užitkovou zahradou. Co se týče snížení plýtvání, vidí spotřebitelé hlavní motivaci ve finanční úspoře a nárůstu cen potravin. Klíčové faktory ovlivňující jejich chování zahrnují výchovu v rodině, povahové rysy, životní styl a vzdělání.
Přečtěte si celou tiskovou zprávu
na webových stránkách
Další aktuality a PEF v médiích
-
Paragon Global Internship in Malta
2. 7. 2024Why an Internship in Malta? Over the years the Maltese Islands have devolped into a modern European state with a strong economy that rests on a wide mixture of businesses. Malta has a rich culture that merges 7,000 years of history with a modern… -
Tisková zpráva Prague Food Waste: Třetina školních obědů končí jako odpad
2. 7. 2024Podle výzkumu, na kterém se podíleli odborníci a odbornice z Ústavu marketingu a obchodu PEF MENDELU, skončí téměř třetina uvařených pokrmů ve školních jídelnách jako odpad. Projekt Prague Food Waste, zaměřený na měření potravinového odpadu v… -
Prázdninový provoz studijního oddělení
28. 6. 2024V období od 1. července do 1. září 2024 bude studijní oddělení uzavřeno. Pro řešení vašich záležitostí během této doby doporučujeme předem domluvit návštěvu prostřednictvím e-mailu na studijni@pef.mendelu.cz. Přejeme vám prázdniny plné pohody. … -
S PEFkou do světa: Lenčin semestr za “velkou louží” aneb jaké je to studovat na…
24. 6. 2024Lenka vždy chtěla vycestovat za studiem do zahraničí. Část svého magisterského studia se proto rozhodla strávit v americkém Oregonu na tamější největší Oregon State University. V rozhovoru na lince Corvallis – Brno s devítihodinovým časovým… -
Pannónia Scholarship Programme
19. 6. 2024Mobility projects for higher education students and staff For more information click here. -
Již od roku 2010 připravují studenti MENDELU ve spolupráci se Zoo Brno akci Den…
17. 6. 2024Spolupráce zoo a univerzity trvá už od roku 2004 a je v českém prostředí ojedinělá. Studenti se pod vedením doc. Jany Turčínkové v zoologické zahradě podílejí na přípravě programu, her a soutěží a přinášejí do akce svěží nápady a… -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl Food Waste Institut
11. 6. 2024Rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. Tento problém řeší nový Food Waste Institut (FWI) na Mendelově univerzitě v Brně, podpořený Jihomoravským krajem. Institut propojuje různé zainteresované strany a pracuje na… -
Studijní nebo výzkumné pobyty – Mexiko
10. 6. 2024Akademická informační agentura (AIA) přijímá do 10. června 2024 přihlášky na studijní a výzkumné pobyty v Mexiku. Požadované dokumenty Návrh na vyslání / Žádost o účast ve stipendijním programu MŠMT – dokument musí být podepsán a… -
Community Engagement Exchange Program by CEE
10. 6. 2024About CEE The Community Engagement Exchange (CEE) Program is a transformational leadership development experience that equips emerging civil society leaders, ages 21-27, to harness the power of networks, relationships, and information to…
Více aktualit
-
Paragon Global Internship in Malta
Why an Internship in Malta? Over the years the Maltese Islands have devolped into a modern European state with a strong economy that rests on a wide mixture of businesses. Malta has a rich culture that merges 7,000 years of history with a modern…2. 7. 2024 -
Prázdninový provoz studijního oddělení
V období od 1. července do 1. září 2024 bude studijní oddělení uzavřeno. Pro řešení vašich záležitostí během této doby doporučujeme předem domluvit návštěvu prostřednictvím e-mailu na studijni@pef.mendelu.cz. Přejeme vám prázdniny plné pohody. …28. 6. 2024 -
S PEFkou do světa: Lenčin semestr za “velkou louží” aneb jaké je to studovat na…
Lenka vždy chtěla vycestovat za studiem do zahraničí. Část svého magisterského studia se proto rozhodla strávit v americkém Oregonu na tamější největší Oregon State University. V rozhovoru na lince Corvallis – Brno s devítihodinovým časovým…24. 6. 2024 -
Pannónia Scholarship Programme
Mobility projects for higher education students and staff For more information click here.19. 6. 2024 -
Již od roku 2010 připravují studenti MENDELU ve spolupráci se Zoo Brno akci Den…
Spolupráce zoo a univerzity trvá už od roku 2004 a je v českém prostředí ojedinělá. Studenti se pod vedením doc. Jany Turčínkové v zoologické zahradě podílejí na přípravě programu, her a soutěží a přinášejí do akce svěží nápady a…17. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl Food Waste Institut
Rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. Tento problém řeší nový Food Waste Institut (FWI) na Mendelově univerzitě v Brně, podpořený Jihomoravským krajem. Institut propojuje různé zainteresované strany a pracuje na…11. 6. 2024 -
Studijní nebo výzkumné pobyty - Mexiko
Akademická informační agentura (AIA) přijímá do 10. června 2024 přihlášky na studijní a výzkumné pobyty v Mexiku. Požadované dokumenty Návrh na vyslání / Žádost o účast ve stipendijním programu MŠMT – dokument musí být podepsán a…10. 6. 2024 -
Community Engagement Exchange Program by CEE
About CEE The Community Engagement Exchange (CEE) Program is a transformational leadership development experience that equips emerging civil society leaders, ages 21-27, to harness the power of networks, relationships, and information to…10. 6. 2024 -
Robert Stojanov v podcast týdeníku Respekt hovoří o novém migračním paktu EU a…
Ve více než hodinovém rozhovoru pro týdeník Respekt se Robert Stojanov z Ústavu informatiky zabývá aktuální migrační situací v EU, novým migračním paktem, následnými dopady a klimatickou migrací. O novém migračním paktu EU Hlavní pilíře…10. 6. 2024 -
Blended Intensive Programme 2024: Sportovní cestovní ruch v době změn v…
Letos v dubnu se v Salcburku a ve Vídni uskutečnil mezinárodní výměnný program Blended Intensive Programme s titulem "Sportovní cestovní ruch v době změn". Zúčastnilo se jej řada studentů z Chorvatska, Maďarska, Indonésie a PEF MENDELU. Co…5. 6. 2024